Sommerkoncert med Camerata - Aflyst!

JUN
21

Sommerkoncert med Camerata - Aflyst!


Søndag d. 21. juni 2020, kl. 16:00
Malmøgade 14, 2100 København Ø
Kammerkoret Camerata og dirigent Sofia Söderberg

Med inspiration fra P.S. Krøyers kendte maleri ”Hip, hip, hurra!” kaster Kammerkoret Camerata sig ud i lyset, friheden og sommeren.

Forestil dig en smuk sommeraften. I har indbudt venner og familie til fest og hele dagen skelet til himlen. Det allerbedste ville jo være, hvis vi kunne sidde i haven. Det har været en dejlig varm dag, men bare det nu holder … Og det gør det! Aftnen er lun og haven frodig. Stemningen stiger, og efter middagen rejser selskabet sig og løfter glassene … Det er netop dette øjeblik P.S. Krøyer har fanget i sit maleri ”Hip, hip, hurra! Kunstnerfest på Skagen” fra 1888. Billedet forestiller en sommerfest i kunstnerparret Michael og Anna Anchers have. Gæsterne til selskabet er nogle af de førende danske, norske og svenske Skagensmalere, som for eftertiden skulle komme til at tælle som pionerer i den danske kunsthistorie.

Billedet fanger en stemning, som, om end den stadig er genkendelig, kan fremkalde en bittersød nostalgi efter en svunden tid. Skagensmalernes storhedstid var præget af normbrud, sorgløshed, glæde og dekadens. Datidens kunst og musik afspejler en sindsstemning præget af en voldsom tro på en fremtid, hvor alt er muligt, men intet er sikkert.

Vores sommerkoncert hylder denne optimistiske stemning, og ligesom på maleriet løfter vi glasset og byder nogle af de bedste satser fra den nordiske korskat velkommen i vor kreds. Det nordiske repertoire er kernen i Kammerkoret CAMERATAs arbejde, det er en rig kilde af smukke værker, som vi til stadighed vender tilbage til og også supplerer ved at bestille nye værker og arrangementer. Man kan måske synes, at vi er lidt flabede, når vi sætter den svenske komponist Hugo Alfvén på programmet. Han stak jo af med Krøyers kone Marie! Men det er netop noget af det, vi gerne vil sige med denne koncert: De lykkeligste øjeblikke er flygtige, men vi kan fastholde deres skønhed i erindringerne.

Egentlig behøver man jo aldrig en undskyldning for at holde en dejlig fest. Men beskuet med historiens briller er 2020 et år, hvor Danmark har særlig meget af fejre. I år er det nemlig både 100-året for genforeningen med Sønderjylland og 75-året for Danmarks Befrielse. Det er et godt tidspunkt at stoppe op et øjeblik og mærke taknemmeligheden for freden og friheden. I Kammerkoret CAMERATA gør vi lidt ekstra for at markere disse jubilæer ved at bestille nye værker, som kaster nyt lys på H.C. Andersens ”I Danmark er jeg født” og de tre smukke melodier, der er skrevet til digtet. De tre melodier er skrevet med ca. 70 års mellemrum - Henrik Rung skrev sin i 1850, Poul Schierbeck sin i 1926, og i 1995 kom Sebastian med sit bud. Som små testamenter for deres tid behandler de teksten på underfundigt forskellig vis.