Fransk cembalomusik fra Ludwig den 15. tid.

Fransk cembalomusik fra Ludwig den 15. tid.

Dato Søndag d. 11. oktober 2020, kl. 16:00
Anders Danman, cembalo

Louis XVs liberale kulturklima udløste ikke kun en eksplosion på de skabende kunsters område, som gav genlyd i hele Europa, men banede vejen for oplysningsfilosofien, Diderot, Voltaire og Montesqieu, som gjorde videnskaberne populære og medførte en radikalisering af religionsopfattelse og samfundsanskuelse.

Udenrigs- og især kolonialhandelen gik også stærkt frem, og gennem handelen med Indien og kolonierne opstår en dyrkelse af det eksotiske.

Dette er miljøet, hvor cembaloet var det mest elskede af alle instrumenter  ved hoffet og i de adelige kredse, og mange af dem pyntes med ”kineserier” som f.eks. pagoder, junker og risparasoller i fineste bladguld.

Da revolutionen brød løs var cembaloet et forhadt symbol for overklassen, og det franske folk træt af adelens umådelige sløseri og de grænseløse uretfærdigheder. Hundredevis af cembaloer blev smidt på gaden og stukket i brand!

Anders Danman spiller værker af Jean- Philippe Rameau, Joseph- Nicolas- Pancrace Royer og Jaques Duphly.

Cembaloet der spilles på er efter Couchet/Taskin (1680/1768) bygget i 1996 af Andreas og Ann-Christin Kilström, Enköping, Sverige. Originalen befinder sig i Stiftelsen for Musikkulturens främjande, Stockholm.